dimecres, 24 de juliol del 2013

LESCUN

Extenses fagedes d'explotació comunal, verdes praderies coronades per llacs i esbeltes catedrals calcàries d'entre les més belles del Pirineu, com és el cas de les Agulles d'Ansabere, conformen un paisatge natural que al Circ de Lescún encara guarda una íntima i harmònica relació amb els seus habitants.
Una vall amb una forta identitat pròpia refermada en una cultura pastoril i ramadera que encara perviu amb força, que és un bon exemple d'arquitectura popular amb carrers empedrats o teulades de pissarra i que fins i tot va mantindre durant molt de temps una parla pròpia molt dialectalitzada dins de l'occità.
Un mosset de Pirineu que sap a formatge i encara no coneix les presses.


dilluns, 8 de juliol del 2013

ANSO - Los duendes + Urdaburu 400mt 7b

Magnífic i estètic itinerari, probablement dels millors d'Ansó, amb quatre llargs inicials que aprofiten l'inici de la via Los duendes del valle i una part alta a partir de la feixa esplèndida, variada i amb molt bon ambient.
Plaques, fissures, travesses i algún desplom es succeixen d'una manera lògica i ben trobada per acabar dibuixant un traçat evident i de gran qualitat. Molt bona roca en general i via totalment equipada, tot i que si es passa en artificial els llargs de setè grau és recomanable portar aliens.
Moments destacables la travessa d'invertits baix el sostre del cinquè llarg o l'interminable mur desplomat del huitè, on caldrà lluitar fins a l'últim metre per encadenar. Via molt guapa del tot recomanable.



dijous, 4 de juliol del 2013

ANSO - Biba Fidel 275mt 6b+

Traçat molt irregular que guanya en qualitat i verticalitat a mesura que anem pujant, amb un inici entre blocs i canals una mica cutre i uns últims dos llargs excepcionals que recorden a Ordesa i Taghia per moments.
Part central amb trams interessants i llarg descens  amb un paisatge de postal que al remat deixa una sensació satisfactoria de l'activitat. Ni recomane ni deixe de recomanar la via, cadascú decidirà segons siga més sibarita o tot terreny.
Força equipada amb parabolts, tot i que haurem de pujar un joc d'aliens i friends fins al 2 per la part baixa i central. Possibilitat de fer-la en sis llargs amb corda simple de huitanta.